Samsun Bafra Ovasında Kapya Biber Hasadı Başladı
Samsun’un Bafra Ovası’nda yetiştirilen ve salça verimi yüzde 70 olan kapya biberinde hasat başladı.
Bafra’nın Yeşilyazı İlçesi’nde kapya biberi üreten ve market esnafı olarak çalışan Mustafa Katipoğlu, kapya biber hasadına başladıklarını ve Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiklerini söyledi. Kapya biberin şu anda 25 liradan alıcı bulduğunu belirten Katipoğlu, bu durumun üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
Üretici Yakup Kul, kapya biberinin hassas bir ürün olduğunu ve gününde toplanması gerektiğini belirterek, Bafra’da üretilen kapya biberin Avrupa’ya da ihraç edildiğini belirtti.
Bir diğer kapya biber üreticisi Burhan Yanık ise şu anda fiyatlardan memnun olduklarını ve dekara 5 tonun üzerinde verim beklediklerini belirtti. Normalde 10 kilo biberden 3 kilo salça elde edildiğini kaydeden Yanık, 10 kilo Bafra’nın kapya biberinden 7 kilo salça çıktığını bunun Bafra biberini daha da değerli kıldığını vurguladı.
“Kapya biberimiz çok değerli, yüzde 70 salça verimi var”
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner bir açıklama yaparak, “Artık Bafra’nın son mahallesi olan Yeşilyazı’dayız. Durağan’dan 03.30’da kalkıp buraya tarlada çalışmaya gelen işçi ve kadınları görüyoruz. Kapyamız. Biber çok değerli, yüzde 70 salça verimi var” Bu çok ciddi bir oran. Devletimizden talebimiz çiftçinin mazot, gübre, ilaç, yem ve enerji giderlerinin yüzde 50’sinin karşılanması. Vatandaşa bu biberi 25 değil 5 liraya verelim” dedi. – SAMSUN